Cazane în condensație

Cazane in condensatie cu gaz

Un cazan in condensatie este cazanul care prin functionarea cu un combustibil cum este gazul metan utilizeaza aproape toata energia termica a acestuia. Prin utilizarea unui cazan in condensatie costurile de incalzire se reduc cu minim 11%, in cazurile reale functie de tipul cazanului pe care il inlocuieste economia este de 15-30%

            cazan condensatie

Incalzire moderna cu cazane in condensatie

Prin utilizarea unui cazan in condensatie si a unei instalatii de incalzire de joasa temperatura (radiatoare larg dimensionate sau incalzire in pardoseala) se ajunge la o eficienta energetica foarte mare. In comparatie cu cazanele clasice, un cazan in condensatie are si noxe mult mai scazute protejand astfel mediul.

Functionarea unui cazan in condensatie

La arderea gazului metan sau a altui combustibil rezulta si o cantitate de vapori de apa. O centrala clasica va conduce acesti vapori de apa impreuna cu gazele rezultate din arderea combustibilului, prin cos, in atmosfera. Daca acesta cantitate de vapori este transformata din faza gazoasa in faza lichida rezulta o cantitate de energie la trasformarea de stare care in cazul gazului metan reprezinta 11%  din cantitatea obtinuta prin ardere. Acesta este motivul pentru care randamentul unui cazan in condensatie asa cum este prezentat de unii producatori este de peste 100%, deoarece iau ca baza de calcul numai energia obtinuta prin ardere. Eficienta energetica teoretica a unui cazan in condensatie este de 111 % pentru gazul metan si de 106% pentru combustibilul lichid.

Un cazan in condensatie va condensa o parte din vaporii de apa rezultati prin arderea combustibilului iar energia eliberata va fi transferata zonei de retur a schimbatorului de caldura al cazanului. Condensul rezultat va fi colectat si dirijat in afara camerei de ardere catre sistemul de canalizare (la puteri mari este necesara neutralizarea acestuia).

Cazanul in condensatie, costuri si comparatie cu cazanele clasice

Pretul unui cazan in codensatie depinde de calitatea acestuia si de putere. Preturile pornesc in jurul a 1000 Euro iar pentru firmele renumite costurile pentru modele similare sunt cu 200-400 Euro mai mari. Pentru modele din gama de varf preturile pot depasi 2000-3000 Euro.

Facand comparatia cu pretul unui cazan clasic, obtinem o diferenta de minim 400-500 Euro si atunci se merita sa calculam daca se merita sa investim intr-un cazan in condensatie. Acest lucru se poate face in pasii urmatori:

  1. Calculati 16% din consumul anual de gaz
  2. Calculati costul la pretul actual al gazelor
  3. Obtineti o oferta pentru montajul unui cazan in condensatie
  4. Impartiti costul montajului cazanului la economia anuala pe care o obtineti si va rezulta timpul de amortizare a investitiei.

 In plus trebuie sa mai tineti cont ca:

- Pretul gazului are o tendinta de crestere, deci in realitate amortizarea este mai rapida

- Fiabilitatea si durata de viata a unui cazan in condensatie este mai mare decat a unui cazan clasic

- Poluarea este mai redusa in cazul unui cazan in condensatie, temperatura gazelor arse la un cazan clasic depasesc 130°C iar la un cazan in condensatie sunt in general sub 60°C, noxele sunt mai reduse.

Ce cazan in condensatie aleg ?

Calitatea cazanelor in condensatie nu este aceeasi indiferent de producator iar in cazul unui producator exista cazane din gama de baza care ofera aceasta tehnologie la un pret redus, gama medie si de top care ofera caracteristici imbunatatite si automatizari ale cazanului care optimizeaza functionarea acestuia.

Condensul rezultat are un caracter puternic acid, de aceea calitatea otelului inox din care este realizat schimbatorul de caldura este foarte importanta pentru durata de viata a acestuia. Geometria si dimensionarea camerei de ardere si a schimbatorului de caldura este importanta pentru o incarcare termica uniforma, determina durata de viata a acestui. Un arzator de tipul radiant (arzatoarele Matrix la Viessmann)  cu temperaturi mai scazute si un domeniu larg de modulatie al acestuia va conduce la o functionare cu randamente ridicate ale cazanului.

Recomandam cazanele in condensatie Viessmann , firma noastra fiind distribuitor de peste 12 ani al producatorului Viessmann. Pentru a obtine performante superioare si economicitate in functionare nu este suficienta utilizarea unui cazan in condensatie, acesta este doar o componenta a unui sistem iar alegerea si instalarea incorecta nu conduc la rezultatele scontate.

Argumente pentru a alege o echipa de profesionisti:

Primul cazan in condensatie montat in anul 2000

Asiguram proiectarea instalatiei de incalzire cu program de calcul conform normelor europene al pierderilor termice, deci veti investi numai cat este necesar in instalatia de incalzire (multe instalatii sunt gresit dimensionate fapt care conduce la investitii mai mari si o functionare neeconomica).

Comercializam la cele mai bune preturi intreaga gama Viessmann

Pentru instalatiile existente realizam lucrari de optimizare energetica a instalatie si inlocuirea cazanelor vechi cu cazane noi in condensatie, echilibrarea hidraulica a instalatiei si automatizarea sistemului pentru minimizarea consumului de gaz.

Asiguram service in garantie si postgarantie cu personal specializat pentru gama Viessmann avand peste 10 ani de experienta.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acordul tău.