Sisteme termice solare

Sisteme termice solare

Un sistem solar capteaza energia solara prin intermediul colectoarelor si inmagazineaza apa calda pentru necesarul de consum. Necesarul de apa calda poate fi acoperit integral pentru perioada de vara cu o instalatie solara de dimensiuni reduse, dar iarna va fi necesar aportul unei alte surse de energie. Sistemele solare cu aport la incalzire necesita acumulatoare de mari dimensiuni si un numar mai mare de colectoare solare.

                   sisteme solare  

Componentele sistemului

Colectorul solar este principala componenta a sistemului solar, cea care capteaza caldura soarelui. In acest scop colectorul are o suprafata de absorbtie care transfera caldura fluidului solar

Prin intermediul fluidului solar, un amestec de apa-glicol, este transportata caldura  catre acumulator prin tevi foarte bine izolate. Glicolul are rolul de a impiedica inghetarea pe perioada iernii.

Pompa sistemului solar are rolul de a asigura circulatia fluidului solar. Cand temperatura la colector este mai mare cu o anumita valoare (de ex 10°C) decat in acumulator pompa porneste pentru a transporta caldura de la colector catre acumulator, cand diferenta scade la o valoare mica (de ex. 4°C) pompa se opreste.

Acumulatorul sistemului solar are rolul de a acumula caldura captata de catre colectorul solar.

Pentru o familie cu 4 persoane este necesar un acumulator de 300-400 litri si o suprafata de 4-6 m2 a colectorului solar plan.

Sistem solar pentru preparare apa calda menajera

Sunt sistemele cele mai intalnite si corect dimensionate asigura o acoperire de 60-65% a necesarului de apa calda menajera pe parcursul unui an.

La realizarea unui sistem solar pentru apa calda este important sa se determine cat mai exact necesarul de apa calda pentru a avea o acoperire de 100% a necesarului pe perioada verii iar pe timpul iernii sa fie preluata o parte din acesta.

Sistem solar cu aport la incalzire

Sistemul solar cu aport la incalzire poate acoperi pana la 30% din necesarul de caldura  si necesarul de apa calda menajera. Este necesar un acumulator mult mai mare (minim 750-1000 litri) si o suprafata mai mare a colectorului solar (8-15 m2).

Deoarece costul sistemului este mai ridicat si exista riscul ca in perioada de vara sistemul sa se supraincalzeasca trebuie facut un studiu al dimensionarii si amortizarii investitiei.

La calculul instalatiei solare cu aport la incalzire trebuiesc luati in considerare mai multi factori:

- Necesarul de caldura al cladirii

- Inclinarea si orientarea acoperisului

- Dimensionarea acumulatorului

O problema ce trebuie rezolvata este cea a maximului  de caldura care apare vara (ideala este descarcarea caldurii intr-o piscina).

Tipuri de colectori solari

Colectorul plan

Colectorul plan este tipul cel mai frecvent utilizat in instalatiile solare datorita eficientei sale probate si unui pret mai scazut. O varianta mai eficienta dar mai scumpa este colectorul plan cu vacum.

   colector solar plan

Principiul colectorului plan

Rolul unui colector plan este de a capta radiatia solara si de a o transforma in caldura, motiv pentru care materialele trebuiesc sa rezistea la temperaturi ridicate.

Sticla ce acopera panoul trebuie sa lase lumina sa treaca dar sa reduca cat mai mult pierderile termice. Izolatia termica trebuie sa fie suficient de groasa dar fara materiale de compactare care pot forma compusi la temperaturi ridicate. Ansamblul colectorului  trebuie sa fie protejat de influente exterioare ca umiditate, insecte si praf. Un colector plan poate atinge un grad de eficienta de 82 %.

Colectorul solar cu tuburi

Colectorul cu tuburi, sau colectorul cu tuburi vidate, este utilizat tot mai mult in instalatiile solare si principial se aseamana cu un colector plan. Are o eficienta mai mare cu 30%  decat un colector plan dar este mai scump decat acesta.

 Un colector solar consta din mai multe tuburi din sticla ce sunt montate pe o rama si sunt conectate prin intermediul unui colector astfel incat sa poata fi facut transferul termic. La sistemul heat-pipe in tubul de sticla vidat se afla o cantitate de lichid, de cele mai multe ori alcool, prin incalzire la actiunea radiatiei solare se vaporizeaza si transporta caldura in schimbatorul de caldura, prin racire vaporii sunt condensati si ajung din nou la partea de jos a tubului.

colector cu tuburi

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acordul tău.