Sistemul de încălzire

Sistemul de incalzire - componente si interactiunea lor

Pentru modernizarea unui sistem de incalzire este necesara o viziune de ansamblu a acestuia, cunoasterea componentelor si interactiunilor intre acestea.

Cazanul este componenta care produce căldură.

Circuitele principalele sunt: cel pentru incalzirea incaperilor si cel pentru prepararea apei calde menajere. 

Transferul caldurii pentru incalzirea incaperilor se face in general cu radiatoare sau prin incalzirea in pardoseala

Echilibrarea hidraulica a sistemului determina o functionare optima a acestuia.

Sistemul de incalzire: interactiunea intre producerea caldurii, stocare si corpurile de incalzire

Inima unui sistem de incalzire este cazanul. Majoritatea cazanelor, in Romania, functioneaza cu  gaz metan datorita bunei dezvoltari a retelei de distributie si a unui pret avantajos. Prin utilizarea unui cazan in condensatie se utilizeaza mai bine energia combustibilului ceea ce conduce la costuri mai mici pentru incalzire. Economia realizata utilizand un cazan in condensatie in cazul gazului metan este de minim 11%, putand ajunge pana la 30%.

Sursele de energie alternativa cu ajutorul carora se poate incalzi in mod ecologic sunt caldura mediului inconjurator, biomasa si energia solara.

Sistemele de incalzire cu energie regenerabila cum sunt pompele de caldura si cazanele cu peleti necesita investitii mai mari, dar costurile in exploatare sunt mai mici si pretul energiei mai constant in timp. Sistemele cu panouri solare pot veni in completarea sistemelor clasice sau cu energie regenerabila cu aport pentru incalzirea apei calde si a agentului termic.

Circuitul de incalzire

Caldura nu poate ajunge in locul dorit fara a avea un sistem bine dimensionat si echilibrat de transport al acesteia. Din sistem fac parte reteaua de tevi, corpurile de incalzire (radiatoare sau incalzire in pardoseala) si pompele de circulatie.

Reteaua de tevi  - este esential sa fie dimensionata corect si realizata din materiale care sa reziste in timp la temperaturile de functionare ale instalatiei.

Radiatoarele  - trebuie sa fie dimensionate tinand cont de necesarul termic si de temperaturile de functionare ale acestora.

Incalzirea in pardoseala  - trebuie proiectata tinand cont de necesarul termic, materialul care acopera pardoseala, izolatia pardoselii etc. Utilizam un program dedicat pentru calculul pierderilor termice ale cladirilor conform normelor europene si proiectarea pe calculator a circuitelor hidraulice ale incalzirii in pardoseala. Rezultatul este atingerea parametrilor de temperatura doriti, avand experienta a peste 5000 m2 incalziri in pardoseala ca sistem unic de radiatie, sisteme proiectate si realizate.

Pompele de circulatie si elementele de echilibrare hidraulica joaca un rol major in instalatie, de cele mai multe ori neglijat. Dimensionarea incorecta a acestora conduce la: zgomote in instalatie, incalzirea inegala a corpurilor de incalzire, consum electric mare datorat supradimensionarii pompei. Utilizarea pompelor cu inalta eficienta si turatie reglata electronic, dimensionarea corecta a tevilor conduc la economii importante in exploatare.

Acumulatoarele de caldura

Acumulatoarele de caldura au un rol important intr-o instalatie, corect dimensionate conduc la reducerea numarului de porniri ale cazanului si implicit al consumului de combustibil. In cazul pompelor de caldura, sunt necesare tocmai pentru a reduce numarul de porniri ale compresorului si prelungesc semnificativ durata de exploatare a acestuia.

Pentru sistemele cu panouri solare sau care au mai multe surse de producere a energiei (pompe de caldura, cazane cu lemne) acumulatoarele inmagazineaza energia termica produsa  de aceste surse, dand posibilitatea de a fi utilizata cand este necesar.

Circuitul de apa calda menajera

Prepararea apei calde menajere este parte a instalatiei, recomandata fiind varianta cu acumulare (boiler) deoarece conduce la un confort mai ridicat, iar temperatura apei calde este constanta chiar si cand apar mai multi consumatori simultan. Dimensionarea corecta a capacitatii boilerului si a sursei de energie este esentiala pentru a satisface in orice moment necesarul de consum.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acordul tău.